Galerija

Katalog i slike

Dizajn stambenih interijera - Uređenje i opremanje stanova - Proizvodnja namještaja po mjeri

Ponekad mi se čini da je idealna dnevna soba poput idealnog muškarca. Trebao bi imati duboke, plave oči Paula Newmana, ruke Toma Cruisea, noge tenisača Pata Raftera, a prsa glumca Benjamina Bratta. Drugim riječima, trebala bi imati stolić kojega sam vidjela kod Ane, luster od Ivone, dvosjed iz salona namještaja na uglu itd. itd. U svakom slučaju nalazite se pred pravim dizajnerskim izazovom! Tim više što je dnevna soba gotovo najvažnija prostorija stana ili kuće, nešto poput izbora partnera za cijeli život. No dobro, možda ne baš za cijeli ;) Kako zapravo doći do idealno uređene dnevne sobe u kojoj će sve biti baš "po vašoj mjeri"? Toliko je različitih stilova, toliko divnog namještaja, boja za zidove i tapeta kojima možemo dati završni „štih“...Kako pronaći ono što će zadovoljiti naše potrebe na dulje vrijeme? Teško. No ima nade. Najprije morate znati što želite i koji je krajnji cilj. Neke dnevne sobe više su prolazni, tako reći, izložbeni dio stana, a središte života odvija se u kuhinji. U nekima se gleda TV, neke su mjesto primanja gostiju, a neke služe više kao ured. Često su multifunkcionalne pa ih valja smisleno podijeliti u cjeline. No za početak, valja odrediti stil. Hoće li to biti moderan, minimalistički ili romantični shabby chick, ovisi o vašim preferencijama. Određenjem stila uređenja interijera, dobiti ćete nit vodilju koja će pomoći da dnevnu sobu zaokružite u ugodnu cjelinu. Osim toga, možete se upustiti i u hrabru kombinaciju stilova, imate li dara i osjećaja za prostor, oblike i boje

Namještaj

Središnji dio dnevne sobe, njezino srce i duša zove se garnitura za sjedenje. Može to biti sofa, dvosjed, trosjed, kutna garnitura... Važno je da bude udobna i da ima dovoljno jastučića koji će olakšati pronalaženje pravog položaja za odmor. Ostali dijelovi namještaja najčešće su: pripadajuća fotelja, stolić, polica za knjige i, naravno, TV. U velikim dnevnim sobama često se smjesti i stol za blagovanje, ali to je već dio neke druge priče. Sve te dijelove namještaja valja uskladiti s bojom zidova, tepiha, dekor tkanina, zavjesa. Može izgledati prilično jednostavno, no često se, baš tu, dogode velike greške. Držanje za jednu boju ponekad može iznjedriti monoton i blijed prostor. Inzistirate li na istom uzorku, recimo cvjetića, činit će vam se kao da ste ušli na cvjetnu livadu. Samo... dnevna soba bi ipak trebala biti to što joj samo ima kaže, a livadu ostavite za picnik. Stolići bi trebali biti u nekoliko visina, što će zadovoljiti potrebe za odlaganje različitih stvari, bilo da je riječ o šalici kave ili omiljenom magazinu. U ponudi su praktični modeli stolića koji u sebi imaju integriranu ladicu u koju možete potrpati sve daljinske upravljače. Fora i uredno, zar ne?! Može poslužiti i stara drvena škrinja. Regali koji se slažu poput elemenata, a zamijenili su stare, masivne regale i vitrine, ostavljaju mogućnost raznih kombinacija koje možete prilagoditi veličini i potrebama dnevne sobe. Često su, u istom stilu, dostupne i police za knjige pa modularnim elementima namještaja možete postići efekt kakav želite i zadovoljiti sve potrebe ukućana.

Kutak za trenutak

Televizor i drugi audiovizualni aparati trebali bi se nalaziti dalje od dosega djece, blizu električnih instalacija, daleko od izvora topline i izravne sunčeve svjetlosti. Televizor se može postaviti na zid, čime se, u manjim prostorima, stvara dojam manje zagušenosti. Također bi valjalo urediti kutak za djecu s mekom podlogom na podu i spremištem za igračke. Tako će djeca biti s vama, imat ćete nadzor i nesmetanu komunikaciju, a opet će se svatko moći posvetiti svojim aktivnostima. Važna komponenta uređenja dnevnog boravka je i pravilno pozicionirana rasvjeta. Glavno je pravilo da ne bude pozicionirana samo centralno, već da ima više malih rasvjetnih izvora. U dnevnu sobu najčešće se postavlja rasvjeta koncentrirana na prostor za sjedenje. Ostavlja romantičan dojam, posebice ako je riječ o rasvjeti čija se jačina može prigušiti, odnosno određivati dimmer-om. Radni kutak, ako ga ima, također traži adekvatnu rasvjetu. Lampa na radnome stolu čiju svjetlost možete usmjeravati u pravcu koji vam treba idealno je rješenje.

Kuhinja

Za neke je ona samo dekorativni dio koji se mora uklopiti u ostali styling uređenja doma. Za neke je ona srce, središte, centar. Po tome ja razlikujem ljude. Ne na dobre i loše, nego na one koji kuhinju doživljavaju punom osobnošću i one kojima je to usputna stanica.

Sve Vaše dileme oko uređenja podijelite s nama; zajedno ćemo lakše projektirati Vaš sretni dom!

Više o našim projektima interijera možete vidjeti na
www.dizajn-interijera.com.hr
www.panel-paket-zavjese.com

Proizvodnja namještaja po mjeri
Više na www.dut.hr